Dacă dorești să asculți acest blog,
hai la mini-podcast .

--------------------------
Hai să ne întoarcem puțin la parchet :-)
Adică în tot cazul la pardoseală cu aspect lemnos, indiferent din ce material este creată.
|
|
 |
|
 |
Zic asta cu 'indiferent de material' pentru că în ultima vreme găsim încrucișări din cele mai extravagante între piatră, ceramică și lemn.
Cumva ca niște brânzeturi care nu sunt din lapte, chifteluțe care nu sunt din carne, macaroane din mălai și nu din făină ș.a.m.d.
Tehnologiile sunt din ce în ce mai avansate și observăm că se vând din ce în ce mai mult nu doar gresii cu aspect de lemn și parchet cu aspect de gresie, dar și alte articole de generație mai nouă, din pulberi de piatră sau rumegușuri, încleiate cu diverse rășini și aditivi, care oferă avantaje spectaculoase în utilizare.
Și chiar dacă eu sunt în general foarte deschisă la inovația care aduce confort, tendința mea e în general să rămân mai tradițională când vine vorba de a ne păstra totuși mai aproape de soluții cât mai naturale.
O fi probabil și-o chestie de vârstă să ne preocupe mai mult astea cu naturalul și să vrem cât mai puțin plastic pentru o viață sănătoasă bla-bla... însă realmente cred că în general e bine să nu ne complicăm doar de dragul de a fi la modă. Sau de 'a ține pasul', că poate adevăratul progres în viață nu e pe unde merge gloata, excuse my French.
Mai ales dacă ne permite bugetul.
Înțeleg că uneori sunt criterii practice și funcționale care ne împing înspre o anume decizie, dar de principiu eu prefer piatra care arată ca piatra, gresia care arată ca gresia și parchetul care arată ca lemnul.
O să mai revin cred pe acest subiect, foarte suculent el fiind.
|
|
 |
|
 |
Revenind deocamdata la modelul creat pe podeaua ta de pardoseala cu aspect lemnos, este aceeași mare discuție cu pattern-ul care transmite un mesaj.
La modul general, am demonstrat deja teoria într-un video pe canalul de Youtube în care atacam tema montajului la gresie, faianță și piatră naturală într-o baie ca să-i creștem nivelul instantaneu (click aici dacă nu l-ai văzut deja).
Ei bine, același principiu se aplică și când ne uităm la o pardoseală 'decor lemn'.
(Că așa zicem la toate articolele care imită fibra lemnoasă, inclusiv la pal-uri, mdf-uri înfoliate, uși așișderea, tâmplării de pvc pe la ferestre.)
Lemnul este universal considerat ca fiind un material nobil și cald. Sigur, nu toate variantele chiar la fel.
Unele esențe sunt mai nobile decât altele, iar unele culori de lemn sunt mai calde decât altele.
Dar la aceste considerente se mai adaugă încă unul, de imens impact asupra designului interior al unei încăperi: Și nu exagerez deloc când zic imens impact.
Și anume modelul / pattern-ul creat de pardoseală pe podeaua casei, atât prin modelul ei intrinsec (de ex. cum se văd fibra și nodurile), cât și prin modul de montaj/ îmbinare a plăcilor.
Adică chiar la aceeași esență de lemn și aceeași culoare, impactul vizual în cameră este extrem de diferit dacă alegem un model diferit.
|
|
 |
|
 |
Hai să zicem de exemplu un decor de esență STEJAR în culoare CARAMEL, asta ca să iau o denumire mai nou introdusă față de care sper să nu ai idei preconcepute sau preferințe grave.
Ei bine, cu el putem scoate orice design vrem:
Putem crea un interior rustic, sau dimpotrivă, unul clasic de epocă, cu aer seniorial. Ori un clasic mai light, mai degajat, mai relaxat. Sau chiar un interior modern minimalist chic și cald.
Și cum obținem atâta varietate de stiluri de design interior?
Ce anume face diferența?
Pe scurt acum aș zice că sunt câteva aspecte care influențează efectul:
-mărimea plăcii - adică lungime și lățime, că am zis că nu discutam aici aspecte legate de calitate sau alte capabilități ca să ne intereseze grosimea/înălțimea
-aspectul fibrei, flacără, noduri (cât de multe, cât de intense etc.)
-stil de montaj - în fâșii stil deck, în spic (herringbone), chevron, în pătrate, în diverse forme artsy.
Și nu e foarte usor de generalizat, la fel cum vorbeam acum câteva săptămâni la Lecția de design, la tema cu 'MAT versus LUCIOS'.
Adică în general lamelele mici și îngrămădite dau un aer mai demodat, pentru că o placă mare de parchet e mai greu de tăiat și deci e semn de producție industrială de calitate mai bună.
Dar și când placa este lungă și lată, poate să pară o scândură din zona rusticului. Sau dimpotrivă, să iasă o dușumea elegantă dacă are un anume finisaj, periaj sau grad de luciu (lac, ulei) bine dozat.
|
|
|
-----------------------------
---------------------------------------
Dacă vrei să afli detalii despre LECȚIA de DESIGN și să cumperi colecția, cu toate înregistrările de prezentări, atât cele trecute, cât și cele viitoare, mergi pe pagina:
https://www.happyathome.ro/lectia-de-design
Tot acolo poți afla și care este prezentarea următoare, cu data și ora programată.
Iar dacă ești nou și vrei să intri în lumea Home Design 360 ca să poți primi invitații gratuite pentru miercurea la prezentările live, calea este să te înscrii cu adresa de email în portalul de resurse gratuite SOS AMENAJARE.
Click aici