În tot cazul, ce voiam să zic încă din linia de Subject este că designul estetic spectaculos pe care îl poți gândi pentru un asemenea interior se subordonează total-total aspectelor tehnice implicate.
Ele primează! Întâi pe acelea trebuie să te asiguri că le ai sub control. Și doar mai apoi vezi cum creezi frumusețe și spectacol, atmosfera și stilul pe care le-ai visat.
Altminteri, când nu reușești să obții confort și funcționalitate, totul e degeaba. Nu mai ai ochi pentru estetic, că ești ocupat cu înjuratul. Sau cu bodogănitul, după caz.
Între noi fie vorba, asta este calea de parcurs în orice proiect, am explicat eu mai mult într-un video în primăvară pe canalul de Youtube. Mai întâi anulezi ‚adversitățile’ și abia apoi construiești frumosul pe această bază solidă.
Revenind la livingul pe două etaje, aici cu atât mai mult se aplică asta.
Și ce 'adversități’ avem într-un asemenea caz?
Hai să le enumerăm repede.
1. Întâi și-ntâi desigur e problema cu TEMPERATURA și circulația aerului. Nu mai intrăm aici în teme de mirosuri dacă ne mai combinăm și cu un open space cu bucătărie.
La toate există soluții, începând cu încălzirea în pardoseală, extinsă destul de mult ultimamente și în Romania.
Deci să zicem că iarna suntem rezolvați, rămâne de cercetat serios despre aerul condiționat pentru vară, când chiar dacă în teorie aerul cald se duce în sus, tot rămâne că trebuie răcit un volum mult mai mare de aer.
2. Apoi e problema cu LUMINA.
Lumina NATURALĂ este din belșug de obicei în astfel de setări, sunt pereți vitrați în suprafață mare. Care desigur ne bucură, în afară de cazul în care pică pe televizor la ora nepotrivită. Căci daa, tratamentul ferestrelor la aceste spații înalte este foarte delicat.
Iar de lumina ARTIFICIALĂ, sigur că și ea e complicată, chiar în straturi arhitecturale așezată ea, de vreme ce un tavan alb care să reflecte lumina și să ne-o întoarcă-n jos nu avem pe-aproape.
3. Problema care e însă cel mai adesea ignorată în spațiile cu înălțime mare este legată de ACUSTICĂ !! Și nu doar că muzica la petreceri riscăm să se audă ca-n gară... Cât și că toate zgomotele, cele mai mărunte, ajung cu mega-ecou în restul casei.
|